«Πολλές φορές κολλάει όταν μιλάει…», «Κεκεδίζει μωρέ, το έκανα και εγώ μικρός», «Μήπως το κάνει για να τραβήξει την προσοχή μας;»
Εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν οι γονείς ή οικεία πρόσωπα την εικόνα ενός παιδιού που τραυλίζει. Τι στα αλήθεια όμως είναι ο τραυλισμός και ποια τα αίτια του;
O τραυλισμός προσδιορίζεται ως διαταραχή στη ροή ομιλίας του ατόμου. Ως αποτέλεσμα έχουμε :
- επαναλήψεις συλλαβών (πα,πα,πα ,πάμε)
- επαναλήψεις λέξεων (και, και , και μετά),
- επιμηκύνσεις ήχων (εεεεελάτε)
- μπλοκαρίσματα όπου το στόμα διατηρεί σταθερή θέση χωρίς να παράγεται όμως ήχος που συνήθως συνοδεύονται και από δευτερεύουσες συμπεριφορές όπως κλείσιμο ματιών, έντασης στο σώμα ή στον λαιμό ή κ.α
Τα αίτια εμφάνισης και διατήρησης του είναι αρκετά καθώς είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Πιο συγκεκριμένα οφείλεται σε:
- Oργανική προδιάθεση : μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 20- 74% των οικογενειών με παιδί που εμφανίζει τραυλισμό, αναφέρουν ότι υπάρχει έστω ακόμα ένα άτομο που τραυλίζει στην οικογένεια. Επίσης ερευνητικές μελέτες αρχίζουν να εντοπίζουν γονίδια εμπλεκόμενα στην διαταραχή. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η προδιάθεση στον εκάστοτε οργανισμό υπάρχει και η πιθανότητες να εμφανιστεί είναι αρκετές.
- Γλωσσικούς παράγοντες δηλαδή ένα φτωχό λεξιλόγιο, δυσκολίες στην γραμματική ή και την σύνταξη του προφορικού λόγου.
- Συναισθηματικούς παράγοντες όπως η εμφάνιση άγχους , χαμηλής αυτοπεποίθησης ή και έντονου θυμού μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση του.
- Τέλος σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως αλλαγές στην ρουτίνα της καθημερινότητας, έναρξη ή αλλαγή ενός σχολικού πλαισίου καθώς και η στάση των γονέων αλλά και φίλων σε τραυλικά επεισόδια μπορούν να τα εντείνουν ή να τα μειώσουν.
Η πρώιμη παρέμβαση στην συγκεκριμένη διαταραχή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα αποφύγουμε σε πολλές περιπτώσεις την παγίωση της ή θα βελτιώσουμε κατά πολύ την εικόνα της.
Άρα από την ηλικία των 2,5-3 ετών όπου η ομιλία των παιδιών αρχίζει να κατακτά «ενήλικη» μορφή, παρατηρούμε τυχόν δυσρυθμίες που μπορεί να εμφανιστούν και να διατηρηθούν περισσότερο από 6 μήνες. Σε αυτή την περίπτωση, η αξιολόγηση από έναν λογοθεραπευτή θα βοηθήσει να αντιληφθούμε εάν πρόκειται για φυσιολογικές δυσρυθμίες ή όχι.
Τέλος, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανένας μας δεν μπορεί να προκαλέσει την αιτία για την εμφάνιση του τραυλισμού, ερώτημα που συχνά θέτουν οι γονείς με ιδιαίτερο άγχος.
Μια διαφορετική όμως αντίδραση ,προσέγγιση ή προσαρμογή μας μπορεί να μειώσει την συχνότητα εμφάνισης του, και να βοηθήσει το εκάστοτε άτομο να αποκτήσει μια πιο φυσιολογική ροή στην ομιλία του.